4 személyre:
2 fej római saláta
4 szelet Toast kenyér
2 EK vaj
1-2 gerezd fokhagyma
6 db szardella filé
1 db tojás
4 EK citromlé
1 TK dijoni mustár
1TK worcester szósz
10 EK oliva olaj
só, bors
100 g reszelt parmezán
Elkészítés:
A salátát megpucoljuk, megmossuk, megszárítjuk és a nagyobb leveleket kis darabokra tépjük. A toast kenyeret lehéjazzuk majd kis kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a kenyér darabokat aranysárgára pirítjuk, ebből lesz az úgy nevezett " Crouton". Miután kész, kivesszük a serpenyőből és egy szalvétára vagy törlőkendőre tesszük, és hagyjuk kihűlni. A fokhagymákat megpucoljuk, felaprítjuk, majd a szardellával, tojással, citromlével, dijoni mustárral és a worsecter szósszal egy mixerbe tesszük. Közepesre állítjuk majd az olíva olajat szépen lassan vékony sugárban hozzáöntjük, de néha álljunk meg, hogy az olajat rendesen beszívja. Az öntetet sóval, borssal fűszerezzük. Miután kész van, egy edénybe tesszük és a Croutonokkal és a parmezánnal együtt tálaljuk.
Ha nincs római saláta, nyugodtan csinálhatjuk jégsalátából is.